Nekton

Project Info

Information om hingsten

Breeder Heinrich Schoof, Büsum
Breeder August Bartjen, Bad Zwischenahn
Born 2000
Stem 2137
Colour Bay
Size 169 cm

Nekton, född 2000, har fått stor betydelse inom aveln i Holstein, inte bara på grund av sin fader Nimmerdor, utan också på grund av sin starka mödernelinje som går tillbaka till de betydelsefulla stona Legende och Viola från den mycket framgångsrika stofamiljen Dithmarscher.

Legende är dotter till Viola, en Caletto II-dotter och helsyster till premierade Holsteinerförbundshingsten Casado. Viola är inget mindre än mor till Dobel‘s Cento, som med Otto Becker räknas till en av de mest framgångsrika internationella hopphingstarna inom varmblodsaveln: Guldmedalj i lag vid OS i Sydney år 2000 och en oförskyllt tillbakadragen guldmedalj i lag vid OS i Aten år 2004, seger i World Cup-finalen 2002, seger i Grand Prix i Calgary och i Aachen – denna hingst kan uppvisa en prissumma på över en miljon euro.

Nektons i Holland uppfödde far Nimmerdor, son till Holsteinerhingsten Farn och ett holländskt sto som härstammar från fullblodet Koridon xx, är en av de bästa förärvarna inom europeisk varmblodsavel. Nimmerdor själv tävlades framgångsrikt internationellt under Albert Voorn. Tillsammans fick de många framskjutna placeringar i flera World Cup-hoppningar och briljerade på tävlingar i Berlin, Paris, Göteborg, Dortmund och London. Med över 30 godkända söner har han fått ett dominerande inflytande på den holländska hopphästaveln. Nimmerdor hade under många år det högsta hoppindexet av alla hingstar uppfödda i Holland, och hans gener är högt uppskattade i populationer över hela världen.

Nekton var med 143 i hoppindex bästa hingst vid hingsttestet i Adelheidsdorf. Under sin första tävlingssäsong vann han med Tina Vesterlund i sadeln hopptester i klass A och L, och blev fyra på 5-årschampionatet för Holsteiner-hopphästar i Elmshorn och var därmed kvalificerad för Bundeschampionatet i Warendorf. 2006 var Nekton med Lars Bak Andersen i sadeln återigen kvalificerad för Bundeschampionatet. Redan som 7- och 8-åring hoppade han klass S* framgångsrikt, 2009 vann han i S**-hoppning och var högt placerad i S***-hoppning. Under 2010 års säsong måste han ta paus på grund av en skada.

Redan som unghingst användes Nekton frekvent och kan uppvisa enastående fölårgångar. Hans son Nerrado efter ett Corrado I-Aldansto såldes på auktionen för icke-premierade hingstar i Neumünster 2007 för det högsta priset 100.000 euro. År 2008 godkändes Nektos, en Nektonavkomma, och tilldelades ett hederspris och 2009 godkändes två andra avkommor, Neurit och Nerrado. De såldes på auktion, båda uppnådde priser om 65.000 €.
Avelsvärderingen för 2009 visar honom med ett hoppindex på 145 bland de tyska toppförärvarna.

YouTube-icon-full_color Film på Nekton

nekton

Stud fee I:  € 750:, – + VAT

Stud fee II: € 750:, – + VAT